Je huis versieren met verlichting

Je huis versieren met verlichting

Interieurontwerpers weten het maar al te goed: het kleinste detail kan alles veranderen. Verlichting is daarop geen uitzondering.

Een kamer zonder licht ziet er heel triest uit in vergelijking met een kamer die regelmatig profiteert van zacht zonlicht. We hebben het hier niet over warmte (hoewel dat een grote rol speelt), maar over helderheid, en het is om donkere kamers volledig te transformeren dat designarmaturen in het spel komen.

Ontdek onze beste tips om te genieten van een heldere inrichting die voldoet aan je behoeften en wensen.

De juiste verlichting kiezen

Als interieurprofessionals het over verlichting hebben, hebben ze het over kleurtemperatuur, lichtstroom en lichtopbrengst. Dit zijn zeer belangrijke begrippen om te weten bij het kiezen van de juiste verlichting.

Allereerst helpt de kleurtemperatuur bij het creëren van de gewenste sfeer in een ruimte. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen warme kleuren (tussen 2000 en 3000K) en koele kleuren (tussen 3300 en 5300K). Warme kleuren worden vooral gebruikt voor intieme ruimtes die ontspanning bevorderen en koele kleuren voor werkruimtes. Dit betekent dat oranje-gele verlichting de voorkeur heeft voor een woonkamer, terwijl een kantoor een witte kleur nodig heeft.

De lichtstroom (lm) heeft een directe invloed op de kracht van de verlichting, omdat deze overeenkomt met de energiebron die uw armatuur in 1 seconde afgeeft. Dus als je functionele verlichting wilt, heb je krachtige lampen nodig. Aan de andere kant, als je een gezellige sfeer wilt creëren, kies dan voor een lage lichtstroom.

Let op: sommige lampen geven meteen de maximale lichtstroom (LED-lampen), terwijl andere dat geleidelijk doen.

Met deze paar tips heb je de basis om de juiste verlichting voor jouw behoeften te kiezen.

Moderne verlichting: tips voor het inrichten van je huis

Nu we de basisprincipes van verlichting hebben behandeld, gaan we over op decoratie, waarbij het de bedoeling is om het aantal lichtbronnen te vermenigvuldigen zonder te overdrijven en om de grens te trekken tussen sfeerverlichting en functionele verlichting.

Allereerst heb je een plafondlamp of hanglamp in het midden van de kamer nodig voor functionele verlichting. Zo heb je genoeg licht om je dagelijkse taken uit te voeren als het donker is. Je kunt kiezen voor een klassieke of originele lichtdecoratie, afhankelijk van wat je wilt.

Naast dit "praktische" licht kun je ook ondersteunende verlichting toevoegen. Een staande lamp bijvoorbeeld. Of wandlampen als je op zoek bent naar designverlichting. Het doel: het grote licht uit kunnen doen om te genieten van een gezellige, warme sfeer.

Voor de eetkamer raden we aan een kroonluchter boven de tafel te plaatsen, op de juiste hoogte (zodat je er niet tegenaan stoot) en met een licht dat niet te fel of te laag is.

Voor de andere kamers raden we gerichte verlichting aan voor de keuken en de badkamer. Wat slaapkamers betreft, zijn naast plafondophanging mooie tafellampen essentiële decoratieve elementen. Tot slot kunnen de entree en gangen naar wens worden aangepast.

Vermijd in alle gevallen oververlichting van uw kamers en varieer de helderheid om ze aan te passen aan uw ruimtes. Bovendien is het de moeite waard om op te merken dat licht ook kan worden gebruikt om een bepaald kenmerk van je kamer te benadrukken, als je daar zin in hebt.