Hoe transformeer je een tv-meubel?

Hoe transformeer je een tv-meubel?

Wil je je inrichting veranderen maar niet al je meubels opnieuw kopen? Waarom probeer je het niet zelf en geef je je meubels een make-over? Hier zijn een paar technieken en ideeën om je tv-meubel te transformeren tegen een fractie van de kosten!

Stap 1: strip en schuur je tv-meubel

Als je meubel veel heeft meegemaakt, kun je het in een paar uur tijd een nieuw leven geven, mits je de juiste technieken kent.

Begin met het strippen en schuren van je meubel om het in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Als je meubels geverfd zijn, moet je eerst een afbijtproduct gebruiken dat speciaal voor dit doel is ontwikkeld. Laat het inwerken en drogen en gebruik dan grof schuurpapier of een elektrische schuurmachine.

Als je tv-meubel laden heeft, vergeet deze dan niet te strippen en te schuren.

Stap 2: vul gaten en inkepingen

Als je meubel gestript en geschuurd is, moet je de gaten en inkepingen opvullen die in de loop van de tijd en door stoten zijn ontstaan.

Voor kleine scheurtjes en deukjes raden we aan om houtvuller te gebruiken. Kies een kleur die dicht bij die van het hout van je tv-meubel ligt. Breng royaal aan en strijk daarna uit met een spatel. Zodra het droog is, verwijder je de resten met fijn schuurpapier.

Gebruik voor grotere gaten of ontbrekende stukken hout speciale houtvuller. Kies net als bij houtplamuur een kleur die dicht bij de natuurlijke kleur van je meubel ligt. Meng het volgens de aanwijzingen op de verpakking, breng het vervolgens royaal aan en strijk het uit met een spatel. Schuur wanneer de plamuur droog is met fijn schuurpapier.

Stap 3: Breng nieuwe verf en/of vernis aan op je tv-meubel

Zodra je tv-meubel is gestript en geschuurd en eventuele gaten en inkepingen zijn gevuld, kun je overgaan tot verven en/of lakken.

Voor een perfecte afwerking zijn er twee regels die je moet volgen:

  • Breng altijd twee lagen verf of vernis aan.
  • Vergeet niet het hout te schuren: dit houdt in dat je het hout na de eerste laag verf heel licht schuurt met fijnkorrelig schuurpapier. Het doel is om de kleine luchtbelletjes die zich in dit stadium vormen te verwijderen en een tweede laag met een perfecte afwerking mogelijk te maken.

Een paar ideeën om je tv-meubel een make-over te geven

Laat je fantasie de vrije loop en blijf toch in lijn met je interieur. Je kunt :

  • De achterkant van je kast een andere kleur geven;
  • Een grafisch resultaat krijgen door voor het schilderen zelfklevende strips in verschillende richtingen aan te brengen, die je verwijdert zodra de verf is aangebracht;
  • De poten een andere kleur geven;
  • Gebruik leisteenverf voor een originele look;
  • Laat een deel van het meubilair in onafgewerkt hout en schilder bepaalde delen opnieuw met flitsende kleuren.

Veel plezier, durf en laat je creativiteit de vrije loop!