Hoe herken je een Louis XVI stoel?

Hoe herken je een Louis XVI stoel?

De vorm van de rugleuningen

Louis XVI stoelen zijn meestal gemaakt van mahoniehout. Sommige versies hebben echter ook houtsoorten zoals beuken, essen of walnoot. De puurheid van deze stoelen is hun grootste charme. Een brede waaier aan versieringen versterkt hun stevigheid. De rugleuningen van Louis XVI stoelen zijn meestal versierd met stof. Zoals hierboven vermeld, kiezen ze voor eenvoudige maar doeltreffende vormen. Vierkante modellen worden gewoonlijk Jacob of Tableau genoemd. Ronde modellen worden Médaillon genoemd. Tot slot is er een combinatie van de twee, met vierkante zijkanten en een rond midden: à chapeau.

Louis XVI stoelen zijn ook versierd met een vleugje fantasie. Sommige hebben de vorm van een mand, een lier, een nevel of een heteluchtballon. Strikken (in de vorm van bloemen of bladeren) worden ook op de bovenkant van de rugleuning aangebracht.

Bij fauteuils zijn cabriolets à la reine die met een vierkante rugleuning. Cabriolets met medaillons hebben een ronde rugleuning. Bergères ten slotte hebben een vierkante vorm of zijn voorzien van gondels.



Het uiterlijk van de poten

Naast de rugleuning onderscheiden XVI stoelen zich ook door de poten. Dit is hun belangrijkste onderscheidende kenmerk. De poten bestaan uit een verbindende vingerhoed, een lichaam en de poot zelf.

Het eerste onderdeel is in feite het gebeeldhouwde deel dat de zitting van de voet scheidt. Het is meestal versierd met een kleine bloem. Je vindt modellen met een lelie, een rozet, een kroon of een bloem van bescheiden formaat.

Wat het lichaam betreft, het beeldhouwwerk geeft aanleiding tot verschillende weergaven. Ten eerste kan het een standaard cannelure hebben. Er is ook een aspergeversie beschikbaar, met een imposante fluit die van boven naar beneden loopt. Dan zijn er gedraaide fluiten om het fantasie-aspect van XVI stoelen te benadrukken. Tot slot is de romp soms rudenté, dat wil zeggen met fluiten die aan de bovenkant breder zijn dan de andere.

Tot slot zijn de poten van de stoel meestal vierkant en iets verlengd. Sommige timmerlieden hebben hun vorm echter aangepast om je meer keuze te geven.

Kortom, stoelen in Lodewijk XVI-stijl of medaillonstoelen zijn eenvoudige meubelstukken, maar met de kleine details die het verschil maken. Of de rugleuning nu vierkant, rond of een combinatie van de twee is, het zijn de poten die getuigen van de fantasie van weleer. Dit type stoel is het beste compromis als je een stuk uit die tijd wilt zonder overdreven te worden.