Hoe repareer ik houten tafelpoten?

Hoe repareer ik houten tafelpoten?

Een tafel zonder poten is natuurlijk nutteloos. Dus als je een doe-het-zelver (Do It Yourself) bent, moet je rekening houden met de poten van je houten tafel om er zeker van te zijn dat je iets creëert dat even mooi als praktisch is en, bovenal, dat het gewicht kan dragen van de voorwerpen die je erop plaatst.

Wij vertellen je alles wat je moet weten over dit belangrijke onderdeel.

Het juiste type houten tafelpoot kiezen

Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, weet je dat er verschillende soorten tafelpoten zijn. Van de meest klassieke (de vierkante houten tafelpoot) tot de meest originele (X-vormige, trapeziumvormige of U-vormige houten tafelpoten, bijvoorbeeld), er zijn tal van keuzes beschikbaar. En vergeet de harpinpoot niet, die gewaardeerd wordt om zijn finesse, of de houten poot in Scandinavische stijl, die steeds meer in de mode is.

En dan is er nog het feit dat, afhankelijk van de aard van je tafelje niet dezelfde poothoogte zult kiezen:

  • Salontafel Salontafel: 30 cm poot;
  • Eettafel: 70 cm poot;
  • Hoge tafel: 90 cm poot;
  • Eettafel: 110 cm poot.

Opmerking: je kunt ook kiezen voor verstelbare poten.

De houten tafelpoten bevestigen

Nu je de tafelpoten hebt gekozen, moet je ze aan het onderstel bevestigen.

Afhankelijk van het model van je tafel, zul je de poten niet op dezelfde manier bevestigen. Dus als je een vierkante/rechthoekige of ronde/ovale tafel hebt, verschilt de methode.

Om te beginnen moet je de positie van de poten zo kiezen dat je tafel goed in balans is. Om dit te doen, raden we je aan om de tafel in de lengte en breedte in verschillende gelijke delen te verdelen. Bijvoorbeeld: verdeel de tafel in 5 delen in de lengte en 3 delen in de breedte. Zo kun je de poten plaatsen op de kruispunten die het dichtst bij de hoeken van de tafel liggen.

Als je een ronde of ovale tafel hebt, zoek dan het midden van je meubel en trek loodrechte lijnen die de 4 zijden van je tafel verbinden. Meet 1/3 van de buitenkant en plaats je poot daar.

Tot slot moet je voor de schroeven rekening houden met de dikte van zowel het blad als het onderstel. Hier is een eenvoudige berekening om je te helpen de juiste schroefmaat te kiezen:

Tel de dikte van het plateau op bij die van de bodemplaat en voeg de dikte van de sluitring toe, trek vervolgens 5 mm af van het totaal.

De diameter van de schroef moet rekening houden met de dikte van de montageplaat en het gewicht van de standaard. Als algemene regel raden we aan om schroeven met een diameter van meer dan 6 mm te gebruiken.