Hoe maak je een Scandinavisch nachtkastje?
Voor het eerst gezien in Frankrijk na de Tweede Wereldoorlog, was het pas in de jaren 1950 dat de Scandinavische meubeltrend echt van de grond kwam.
Tot op de dag van vandaag waarderen we de moderniteit, eenvoud en vooral het praktische aspect.
Dus als je een doe-het-zelver (Do It Yourself) bent en je wilt een Scandinavisch nachtkastje ontwerpen, laten we je dan stap voor stap helpen.
Stap1: gereedschap en materialen kopen
Zoals je waarschijnlijk wel weet, draait het bij Scandinavische mode allemaal om het gebruik van hout. Dit edele, natuurlijke materiaal wordt het belangrijkste kenmerk van je Scandinavische nachtkastje.
Hier gaan we een nachtkastje in klassieke Scandinavische stijl maken. Als je een Scandinavisch design nachtkastje wilt maken, aarzel dan niet om originele vormen te maken.
Je hebt twee planken nodig om de basis van je nachtkastje te vormen. Het is aan jou om het soort boom te kiezen dat je mooi vindt. Als je een groot nachtkastje wilt, koop dan 2 planken van 60 x 80 cm of 30 x 50 cm voor een kleinere.
Pak vervolgens een schuurmachine, een decoupeerzaag of cirkelzaag, een schroevendraaier, een boorgeleider en een klem.
Stap2: De stukken zagen
Dit is het belangrijkste onderdeel van het maken van je nachtkastje. Je moet alle elementen van je creatie uit je planken snijden.
Als je een plank kiest die groot genoeg is, kun je de zijkanten van het nachtkastje en de poten uitsnijden. Wat de poten betreft, is het aan jou en je verbeelding. Maar wij denken dat 4 poten de voorkeur hebben om ervoor te zorgen dat je nachtkastje stabiel staat.
Tip: als je eenmaal je zaagplan hebt bepaald, kun je beide planken in één keer zagen, waarbij je ze stevig vasthoudt om ervoor te zorgen dat je dezelfde snede krijgt. Het is wel aan te raden om hiervoor een cirkelzaag te gebruiken.
Als alles is gezaagd, komen we bij de montagefase.
Stap3: Je Scandinavische nachtkastje in elkaar zetten
Nu komen we bij de laatste fase: het in elkaar zetten van je nachtkastje.
Je kunt beginnen met het kastje of de poten, wat je maar wilt. Aarzel in alle gevallen niet om de boorgeleider te gebruiken om netjes te boren.
Waarschuwing: boor niet te dicht bij de rand om te voorkomen dat het hout splintert.
Zodra de gaten geboord zijn, zet je de verbuizingonderdelen in elkaar en schroef je ze stevig vast. Voor een mooiere afwerking vul je de blootliggende gaten met gips.
Doe hetzelfde met de poten.
Tip: als je kunt, boor dan dieper om de schroefkoppen te verbergen.
Laatste fase: afwerking
Als de poten en de romp gemaakt zijn, schuur ze dan. Verf vervolgens je nachtkastje in de kleur die je wilt (wit om bij de Scandinavische of pastelkleurige stijl te blijven).
Schroef tot slot de poten vast aan het kastje.
En dat is het! Je hebt net een mooi, goedkoop Scandinavisch nachtkastje gemaakt.