Hoe maak je een Scandinavische stoel?

Hoe maak je een Scandinavische stoel?

Hou je van Scandinavisch interieurdesign en wil je leren hoe je verschillende elementen zelf kunt maken? Zo ja, dan bekijken we hoe eenvoudig het is om een stoel in Scandinavische stijl te maken.

Je zult niet alleen trots zijn op het resultaat, maar je krijgt ook een goedkope Scandinavische stoel.

Voorbereidende fase: verzamel de elementen die je nodig hebt om je stoel te maken

Allereerst moet je het gereedschap en de onderdelen verzamelen die je nodig hebt om je stoel te bouwen.

Je hebt bijvoorbeeld een plank nodig van de houtsoort van je voorkeur. Kies er een die groot genoeg is om de poten en latten uit te zagen. Koop vervolgens een kant-en-klare stoelkuip voor een witte Scandinavische stoel of een zwarte Scandinavische stoel.

Vergeet een decoupeerzaag, cirkelzaag, boormachine, schroevendraaier, schuurmachine en schroeven niet.

Stap1: Zaag de onderdelen uit

Gebruik je houten plank om de poten en latten uit te zagen. Een kleine tip: als je wilt, kun je karton gebruiken om de eerste contouren van de uitsnijdingen te tekenen. Je kunt ze dan overbrengen op de plank.

Dan is het tijd om alles uit te zagen met de decoupeerzaag.

In dit stadium moet je ervoor zorgen dat de benen groot genoeg zijn om het gewicht van een menselijk lichaam te dragen. Dus aarzel niet om 8 poten van dezelfde grootte uit te zagen en ze paarsgewijs aan elkaar te lijmen om 4 grote poten te maken. De latten zullen de structuur versterken.

Zaag ten slotte met de cirkelzaag voorzichtig het onderste deel van de poten uit (het deel dat in contact komt met de vloer) en schuur alles op.

Stap2: montage

Om je stoel in elkaar te zetten, boor je op bepaalde strategische plaatsen gaten in je stukken hout voor je schroeven (zorg ervoor dat je vrij grote schroeven gebruikt, minstens 50 mm lang).

Hier hangt de montage met de latten af van hoe je wilt dat je stoel eruitziet.

Plaats ten slotte je zitschaal en bevestig de latten en poten eraan.

Stap3: Afwerking

In dit stadium van het ontwerpproces is je stoel klaar. Aarzel echter niet om hem te testen. Zo kun je de stevigheid van het geheel controleren.

Vervolgens raden we je aan om beits aan te brengen op de poten (schuren tussen elke laag) voor een mooi effect.

En dat is het! Je hebt zojuist je eerste Scandinavische stoel gemaakt. Als je wilt, kun je het nog eens proberen om 4 stoelen voor je loungetafel te maken.

Of probeer een nieuwe, originelere stoel te ontwerpen. Je kunt op internet heel veel Scandinavische stoelontwerpen vinden. Je kunt dus gemakkelijk de stoel vinden die je nodig hebt.