Hoe creëer je een Scandinavische inrichting voor je woonkamer?

Hoe creëer je een Scandinavische inrichting voor je woonkamer?

Een woonkamer is een plek die warm, gastvrij en praktisch moet zijn. Het is de plek waar we ontspannen, gasten ontvangen en soms zelfs werken (vooral met de opkomst van telewerken).

Het is dus belangrijk om na te denken over de stijl en indeling. Woonkamers in Scandinavische stijl worden steeds populairder.

Scandinavische inrichting: wat is het precies?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Scandinavische stijl (ook wel Scandinavische stijl genoemd) ontstaan in de Scandinavische landen. Hoewel het na de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk begon op te komen, was het vanaf de jaren 1950 dat het letterlijk explodeerde. Het was vanaf deze periode dat meubelen uit Denemarken, Zweden en Finland werden geïmporteerd en dat mensen verliefd werden op dit kenmerkende ontwerp, dat de voorkeur geeft aan eenvoud en geborgenheid.

In een paar woorden is de Scandinavische stijl een ontwerp dat zachte, heldere kleuren gebruikt (voornamelijk wit of pastel), hout als belangrijkste materiaal verkiest en een verfijnde, praktische uitstraling heeft.

De sleutels tot een Scandinavische woonkamer

Nu we de basisprincipes van de Scandinavische stijl hebben gezien, laten we eens kijken hoe je die in je woonkamer tot uiting kunt laten komen.

Kies eerst en vooral de juiste meubels. Ga voor ronde vormen en zachte kleuren. Vermijd leren banken en kies voor stoffen banken met houten poten. Je salontafel moet ook van massief hout zijn. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een glazen blad, zolang het maar helder is.

Kies in alle gevallen voor moderne, strakke vormen. Hetzelfde geldt voor andere meubels (tv-meubels, dressoirs, enz.). Aarzel niet om vintage houten meubels toe te voegen voor die extra touch.

Op de vloer is een licht houten vloer essentieel. Als je wilt, kun je een licht wollen vloerkleed toevoegen.

De muren moeten licht blijven. Voor een lichte Scandinavische woonkamer kies je voor witte of pastelkleurige verf. Let op: tegenwoordig is het de trend om slechts één muur te verven of een muurbekleding toe te voegen (baksteen of hout bijvoorbeeld). Met wandlampen in dezelfde stijl kun je een unieke sfeer creëren die je Scandinavische stijl helemaal afmaakt.

Als het op accessoires aankomt, is een wollen deken de perfecte bondgenoot in Scandinavische stijl. En vergeet niet een paar kussens en gordijnen om transparantie te creëren.

Sociale netwerksites zijn je beste bondgenoten bij het vinden van de perfecte Scandinavische woonkamerinrichting.