Hoe dek je de tafel?

Hoe dek je de tafel?

Plan je een etentje en vraag je je af hoe je de tafel moet dekken? Dekunst van het tafelen houdt een aantal regels in, sommige belangrijker dan andere, die je moet kennen om je gasten het welkom te geven dat ze verdienen. Hier zijn een paar tips om je te helpen de perfecte tafel te dekken.

De juiste tafel dekken voor een ontspannen lunch of diner

Ga voor placemats: gekleurd, hout, bamboe, stof of plastic... ze zijn nog steeds erg populair en kunnen worden aangepast aan je smaak. De regel: stem ze af op je servies en vermijd botsende kleuren.

Plaats de borden die je hebt gekozen in het midden van elke placemat: vermijd te veel verschillende kleuren op een placemat die al gekleurd is. Leg de vork links en het mes rechts. Je kunt een eetlepel rechts van het mes toevoegen.

De theelepel plaats je boven het bord, buiten de placemat, horizontaal en met de kop naar links, aan dezelfde kant als de vork. Vervolgens kun je het wijnglas rechts van de theelepel plaatsen en combineren met een groter waterglas. In het algemeen moet je het waterglas zo plaatsen dat je het gemakkelijk kunt oppakken: iets boven het theelepeltje en het wijnglas bijvoorbeeld.

Overbelast je tafel niet en zorg ervoor dat iedereen genoeg ruimte heeft: een dressoir kan soms handig zijn om het broodmandje, water, enz. op te zetten.


De tafel dekken voor een formeel diner

Voor een meer formeel etentje zijn er bepaalde regels die gerespecteerd moeten worden om aan de eisen van de tafelkunst te voldoen.

Kies klassieke placemats, idealiter passend bij je tafelkleed en stoffen servetten. De stoffen servetten moeten links van de placemats worden gelegd. De borden zijn bij voorkeur wit, met voor elke gast een klein bordje voor brood. Dit moet links van en iets boven de borden worden geplaatst.

Er is meer bestek dan voor een gewoon diner: links wordt de vork vergezeld door een slavork, die aan de buitenkant wordt geplaatst. Aan de rechterkant leg je het mes met de tanden naar het bord gericht en koppel je het met een theelepel en een soeplepel (van links naar rechts).

Let op, de glazen kunnen veel ruimte innemen. Het wijnglas staat in de rechterhoek van de placemat. Vervolgens kun je een diagonaal naar boven en naar links maken met een eventueel tweede (rood) wijnglas en een waterglas.

Aarzel niet om een klein mesje voor brood toe te voegen als je boter serveert, en een taartvork met een theelepel boven het bord: let op, de kop van de vork moet naar het wijnglas wijzen.